Την Τρίτη 16-4-24 η Α’ τάξη του λυκείου μας επισκέφθηκε τη γειτονική πόλη των Τρικάλων. Επρόκειτο για μια διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής που οργάνωσε ο εκπαιδευτικός Κυρίτσης Δημήτρης.

Η πρώτη στάση της επίσκεψης ήταν στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τους μαθητές/μαθήτριες υποδέχθηκε εγκάρδια η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μπεκιάρη Αλεξάνδρα και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το εργαστήριο περιβαλλοντικής φυσιολογίας και ενημερώθηκαν για τις έρευνες που πραγματοποιεί σχετικά με την επίδραση του περιβάλλοντος στο ανθρώπινο σώμα αλλά και για τη συμβολή του στη διεξαγωγή του μουντιάλ του Κατάρ. Εκεί είδαν και ένα ομοίωμα πανοπλίας των ομηρικών χρόνων που χρησιμοποιήθηκε σε παλιότερη έρευνα.
Μετά οι μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του Τμήματος, όπου η κυρία Μπεκιάρη τους ενημέρωσε για τις σπουδές, τις κατευθύνσεις, τις προοπτικές της σχολής.

Η επόμενη στάση ήταν στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 16ου αι, στο οποίο λειτουργούσαν τα δίδυμα οθωμανικά λουτρά. Δίδυμα, γιατί είχαν χώρους για άντρες και γυναίκες. Ο χώρος σήμερα έχει συντηρηθεί και ανήκει στην αρχαιολογική υπηρεσία. Οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν από υπάλληλο της υπηρεσίας για τη λειτουργία των λουτρών. Τα λουτρά ήταν ένας από τους λίγους χώρους στους οποίους πήγαιναν οι γυναίκες και ήταν μια ευκαιρία να συναντηθούν, να μιλήσουν, να πιούν τον καφέ τους και να γίνουν και… τα προξενιά. Αυτή ήταν η ζωή των γυναικών στις παραδοσιακές κοινωνίες, όπως μαθαίνουν και στο μάθημα της Ν. Λογοτεχνίας.
Μετά την Τουρκοκρατία στο χώρο λειτούργησαν οι φυλακές της πόλης, αφού προστέθηκε ένας όροφος ακόμη. Εκεί πια στεγάζεται το Μουσείο Τσιτσάνη. Οι μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν πάρα πολλά τεκμήρια σχετικά με τη ζωή και το έργο του λαϊκού συνθέτη. Το μουσείο διαθέτει άφθονο φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα του Β. Τσιτσάνη, όπως μουσικά όργανα, έπιπλα, μαγνητόφωνα και πολλά άλλα. Διαθέτει, επίσης, και ένα μικρό στούντιο ηχογράφησης. Είναι ένα πλούσιος και άριστα οργανωμένος χώρος όπου ξεδιπλώνεται η ζωή του συνθέτη από την παιδική του ηλικία ως το θάνατό του αλλά και οι σημαντικοί σταθμοί της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας.

Κατόπιν το πρόγραμμα περιελάμβανε περιήγηση στην πόλη των Τρικάλων στις όχθες του Ληθαίου ποταμού ο οποίος διασχίζει την πόλη και της χαρίζει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Τόσο οι μαθητές/ μαθήτριες όσο και οι συνοδοί καθηγητές/ καθηγήτριες ( Κυρίτσης Δ., Μπούρη Ι., Μπλέτας Α., Γούναρη Χ., Τασιοπούλου Ε.) επέστρεψαν στη Λάρισα έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις από τους χώρους που επισκέφθηκαν αλλά ταυτόχρονα και νέες γνώσεις.